Loppulaan luontokeskus

Ajankohtaista:

SUURIA UUTISIA - VIHDOINKIN TÄMÄN VOI JULKISTAA

Loppulan ystävät ry on tehnyt Oulun kaupungille ehdollisen ostotarjouksen Loppulan rakennuksista. Ehtona ostamiselle oli se, että Loppulaa ympäröivään metsään perustetaan laaja suojelualue. Tarjouksen taustalla oli Koneen säätiön lupaama rahoitus rakennusten ostoon ja päärakennuksen kunnostamiseen sekä säätiön Oulun kaupungille tekemä tarjous ostaa Sanginjoen ulkometsän vielä suojelematon alue laajan yhtenäisen suojelualueen ja viime kädessä kansallispuiston perustamista varten.

Lisätietoa: Koneen säätiön tiedote ja Oulun kaupungin tiedote    


Loppulan luontokahvila palveli taas koko kesän aina syyskuun loppuun asti viikonloppuisin ja on nyt talvilevolla odottamassa päätöksiä kaupoista ja sen jälkeen remonttia.
Tervetuloa kuitenkin nauttimaan Loppulan pihapiirin maalaisidyllistä ja retkeilemään uudelle laajennetulle suojelualueelle!

Pihapiiristä lähteen alle kahden kilometrin pituinen huonokuntoisemmillekin sopiva Loppulan luontopolku ja yhdyspolku virallisille retkeilyreiteille.


Kuten ehkä olet kuullut, kaupunki päätti kuitenkin laittaa Loppulan myyntiin. Siitä huolimatta se on vuokrattu vielä tämän kesän Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistykselle viime kesien tapaan. Loppulan mahdollista luontokeskukseksi ostamista varten on perustettu Loppulan ystävät ry. Tue toimintaamme esim. käyttämällä luontokahvilan palveluita. Seuraa tiedotusta:Oulun kaupungin Sanginjoen ulkometsä on poikkeuksellisen laaja, yhtenäinen ja monimuotoinen luontoretki- ja tutustumiskohde reilun 20km päässä kaupungista. Alue ja erityisesti sen vastikään suojeltavaksi päätetty osa sekä jo aikaisemmin suojellut osat - ja itse Sanginjoki - ansaitsevat keskitetyn opastus- ja toimintakeskuksen. Tällaisen keskuksen tarjoaa hieno hirsinen metsänvartijan talo Sanginjoen Loppulassa.

Loppulan talo on ollut ilman vakituista käyttöä viimeisen metsänvartijan jäätyä eläkkeelle ja muutettua muualle. Kesällä 2016 oululaiset luontojärjestöt vuokrasivat talon luonto-opastuskäyttöön. Taloon sijoitettiin Sanginjoen ulkometsästä kertova valokuvanäyttely ja syyskesällä talossa alettiin talkoovoimin pitää luontokahviota viikonloppuisin. Toimintaa on nyt jatkettu - edelleen talkoovoimin - joka vuosi. Talvien aikana on järjestetty kekri- ja talviriehajuhlia. Vuoden aikana talossa on vierallut jopa 2000 kävijää.

Loppulaa ei saa myydä yksityiseen käyttöön!


Kokemuksemme mukaan talo soveltuu erittäin hyvin ympärivuotiseen käyttöön paitsi luontokahviona, myös muuten kaupunkilaisten virkistäytymistä, luontokasvatusta, luontoterapiaa ja -terveyttä sekä luontosuhdetta tukevana toimintakeskuksena. Sanginjoelle on helppo tulla ja siellä tavoittaa aidon erämaisen tunnelman. Kuitenkin kaupunki suunnittelee nyt talon myymistä. 
Mielestämme talon tulisi ensisijaisesti säilyä kaupungin omistuksessa ja virkistypalvelutoiminta tulisi tapahtua kaupungin tuella. Me kolmannen sektorin toimijat jatkaisimme ja kehittäisimme mielellämme toimintaa niin, että kaupungin kustannukset eivät olennaisesti kasvaisi. Kustannuksia jakamaan olisi varmasti mahdollista saada myös yritystoimijoita, kun paikan käyttö kasvaa ja vakiintuu.

Mikäli talo kuitenkin myydään, tulisi se hoitaa niin, että ostaja saadaan sitoutettua pitävästi jatkamaan ja kehittämään kaikille kaupunkilaisille avointa yhteisöllistä ja paikan henkeen sopivaa luonto- ja virkistystoimintaa. Tällaisen toiminnan tulisi sisältää mm. seuraavia:

- luontokahvio
- luonto- ja retkiopastus
- luonto- ja ympäristökasvatus (mm. kouluille, päiväkodeille yms.)
- luontoterveystoiminta kuntoutujille ja ennaltaehkäisevästi
- suunnatut tapahtumat mm. lapsiperheille ja vähävaraisille
- retkeilypolkuverkoston ylläpitoon osallistuminen

Seuraa Loppulan tapahtumia Loppulan ystävien Facebookissa