Luontotalo Loppula - Mistä on kysymys?

[English] [Deutsch] [Anarâškiel]

Sanginjoen uuden suojelualueen (https://www.luontoon.fi/sanginjoki) tuleva luontokeskus, Loppulan luontotalo, on entinen Oulun kaupungin metsänvartijan virka-asunto Sanginjoen rannalla noin 20 km päässä kaupungin keskustasta. Loppula sijaitsee museotiemäisesti mutkittelevan Sanginjoentien varressa (Sanginjoentie 1101).

Hirsirunkoinen talo on rakennettu vuonna 1953 ja siinä asui kaupungin viimeinen päätoiminen metsänvartija Ahti Väyrynen perheineen. Myös Ahtin isä ja isoisä olivat olleet metsänvartijoita. Talon nimen kerrotaan tulleen siitä, että Sanginjoentie olisi jossain vaiheessa päättynyt sen kohdalle. Pihapiirissä on mm. liiteri, vanha navettarakennus ja nyt jo purkukuntoinen metsätyömiesten kämppä. Tien takana on viehättävä pieni rantasauna. Ahtin jäätyä eläkkeelle ja perheen muutettua pois talo oli vuosituhannen alussa jonkin aikaa tyhjillään, kunnes oululaiset luontojärjestöt alkoivat vuokrata sitä luontokahvilatoimintaa varten vuonna 2016.

Heti talon pihapeltojen pohjoispuolella avautuu 2600 hehtaarin laajuinen Sanginjoen ulkometsä, jonka Ruotsin kuningas Kaarle IX 1600-luvun alussa lahjoitti nuorelle Oulun kaupungille masto- ja hirsipuumetsäksi. Alueen itäpäässä on sijainnut Isonkankaan luonnonsuojelualue ja maasto on ollut sangen suosittua oululaisten marjastus- ja retkeilyaluetta. Oululaiset luontojärjestöt tekivät vuonna 2004 aloitteen koko Sanginjoen ulkometsän suojelemiseksi. Monien vaiheiden kautta suojelu viimein käytännössä toteutui vuonna 2020, kun Koneen Säätiö tarjoutui ostamaan silloin vielä suojelematta olleen 1440 hehtaarin kokoisen alueen ja lahjoitti sen valtiolle luonnonsuojelualueeksi. Samalla Oulun kaupunki luovutti sille jääneet osat metsästä valtiolle ja näin koko ulkometsästä syntyi laaja, kansallispuiston mitat täyttävä suojelualue.

Edellä kuvatun metsäkaupan toteutumiseen vaikutti se, että Oulun kaupunki laittoi Loppulan talon myyntiin ja sen ostamiseksi perustettiin Loppulan ystävät ry keväällä 2020. Yhdistys haki rahoitusta Koneen Säätiöltä ja sen seurauksena lähti liikkeelle tämä prosessi, jonka yhteydessä säätiö myönsi myös apurahan talon ostamiseksi ja kunnostamiseksi. Nyt reilun vuoden ajan yhdistys on hallinnoinut Loppulaa, valmistellut remonttia ja vuokrannut tiloja mm. SSL Oululle luontokahvilan pitämistä varten. Myös Loppulan tulevaksi yrittäjäksi valittu Naturest oy on jo osallistunut toimintaan talossa.

Loppulan luontokahvila ja pihapiiri on toistaiseksi suljettuna remontin takia. Paikka toimii silti Metsähallituksen rakentaman viereisen parkkialueen ja tallin päädyssä olevan ison infotaulun ansiosta hyvänä lähtöpaikkana retkille. Loppulan lähi- ja yhdyspolut sekä talviaikaan hiihtoladut ovat käytettävissä. Metsähallitus hoitaa luonnonsuojelualueen reitistöä ja rakenteita sekä palvelee kävijöitä Liminganlahden luontokeskuksesta käsin. 

Tarkista ajankohtainen tilanne täältä: https://luontokeskus.loppula.fi/p/ajankohtaista.html
Seuraa myös ilmoittelua Loppulan ystävien Facebookissa.
Jos haluat kannattaa toimintaamme, voit liittyä yhdistyksen jäseneksi.

Tervetuloa tutustumaan ja viihtymään Loppulaan ja Sanginjoelle!