Vanhempia uutisia

 

Kivikkokangas - Loppula metsälatu avattu

Jo perinteinen erämaalatu Kivikkokankaalta Rakkakiventien päästä valaistujen latujen lähtöpaikalta Loppulaan on saatu taas talkoovoimin avattua ja toivottavasti myös pidettyä auki haastavista säätiloista huolimatta ainakin hiihtolomalle asti. Osallistuthan talkoisiin nauttimalla hiihtelystä uudella luonnonsuojelualueellamme! Tarkempi kuvaus ladusta ja se taas hieman muuttuneesta reitistä löytyy [täältä]

PS. Näillä näkyminen ja toivon mukaan hiihtoman aikoihin Loppulan pihassa olisi latukahvila!!! Seuraa ilmoittelua täällä ja facebookissa.


Loppulan peruskorjaus aloitettu

Loppulan ystävät ry. valinnut Loppulan entisen metsänvartijan talon remontin ensimmäisen vaiheen urakoitsijaksi oululaisen Timeko Oy:n ja remontti aloitettiin marraskuun alussa. Yhdistys käynnistää remontin pääosin Koneen säätiöltä saamansa avustuksen turvin. Samalla hankitaan vielä lisärahoitusta remontin loppuun viemiseksi. Remonttia valmistelevia talkoita, talon sisäosien raivausta ja purkutöitä, on tehty syksyn mittaan satoja tunteja yhdessä SLL Oulun aktiivien kanssa.
 
Maaliskuun lopulle 2023 kestävässä ensimmäisessä vaiheessa kunnostetaan talon runkorakenteet sekä ylä-, ala- ja välipohja. Rungon sisäpuolisia töitä jatketaan remontin seuraavassa vaiheessa. Talon itäpäätyyn rakennetaan hankittavan lisärahoituksen turvin esteetön sisäänkäynti ja katettu terassi sekä pihan pohjoisreunaan erillinen käymälä- ja jätehuoltorakennus. Myöhemmin on tarkoitus rakentaa vielä uusi sauna pihapiiriin. Pihapiirissä oleva suurikokoinen talli-navetta kaipaa myös perusteellista kunnostusta, muun muassa hirsirunko ja rakennuksen katto on korjattava.
 
Loppulan ystävät on kiinnostunut yhteistyöstä yritysten, yhteisöjen, säätiöiden ja yksityisten kanssa liittyen talon kunnostamiseen kerättävän lisärahoituksen hankkimiseen.
 


Loppulan luontokahvila on auki sunnuntaisin 19.6. asti

Luontokahvila on avoinna vielä Luonnonkukkien päivänä su 19.6. klo 12-17. Ohjelmassa on luonnonkukkaretki ja Irkkumusaa

Tämän jälkeen kahvion talkooporukka jää keräämään voimia ja odottamaan remontin alkamista. Tuleva yrittäjämme Naturest kutenkin järjestää kesällä mielenkiintoisia kurssitapahtumia:

Hoitava Laine järjestää Paluu yhteyteen -luontoyhteyspäivän su 10.7 klo 12-18. (lisätietoa)

Suomen luonnon päivänä 27.8. on isompi tapahtuma eri toimijoiden yhteistyönä, ja siitä tiedotetaan tarkemmin lähempänä.

Seuraa myös ilmoittelua Loppulan ystävien Facebookissa ja ota yhteyttä jos kysyttävää tai ideoita: info@loppula.fi!

Tervetuloa!


Loppulan yrittäjä valittu ja kahvio auki hiihtoloman aikaan

Loppulan ystävät ry on valinnut Loppulan luontotalon tulevaksi yrittäjäksi Naturest Oy:n. Luontotalon kahvilatoimintaa pyörittämään haettiin viime syksynä yrittäjää. Noin 15 hakijan joukosta tehtävään valikoitui pitkän linjan luontopalveluyritys, jolla on ollut aiemmin toimintaa Siikalatvalla ja Oulussa. Yrittäjän valinnasta järjestettiin tilaisuus medialle 18.2. Loppulassa:

Luontokahvila
on avoinna toukokuun loppuun asti aina sunnuntaisin
klo 12-17!
27.3. ja 3.4. kahvilaa pitää uusi yrittäjämme
Naturest, muutoin entiseen tapaan talkoilla.
Pääsiäisenä olemme avoinna pe 15.4. - ma 18.4. 12-17.

Seuraa ilmoittelua Loppulan ystävien Facebookissa!
 
Tervetuloa!


 

Loppulan remonttia valmistellaan

Arkkitehti, sähkö-, LVI- ja rakennesuunnitelijat on valittu ja remontin suunnittelu etenee hyvää vauhtia. Toivotaan, että rakennuslupien kanssa ei tulisi pitkiä viiveitä. Rakennuksessa ei nyt ole julkista toimintaa, mutta alustavia suunnitelmia tapahtumista tai jopa latukahvilan pidosta hiihtoloman aikaan viritellään.

Aivan Loppulaa vastapäätä Korpiselän tien toiselle puolelle valmistui joulun alla Metsähallituksen toimesta isohko pysäköintialue, jonne on hyvä jättää auto kun lähtee retkellä. Se tulee toimimaan myös jatkossa Loppulan asiakasparkkialueena. Lisäksi alueen vieressä on uusi WC. 

Tervetuloa retkeilemään!


  


Loppulan luontokeskukselle etsitään yrittäjää

Katso lisätiedot ja hakulomake sivulta Yrittäjäksi Loppulaan!
Hakuaikaa lokuun puoleen väliin asti.
Kiinteistö Sanginjoen luonnonsuojelualueen ytimessä mahdollistaa monipuolisen yritystoiminnan
- Lue artikkeli MunOulu -lehdestä.Katso hieno lyhytdokumentti Sanginjoen metsien suojelusta:

Loppulan luontokahvila on avoinna viikonloppuisin la-su klo 12-17

Näillä näkymin kahvilaa ja näyttelyä pystytään pitämään auki vielä syyskuun viikonloput.
Lauantaina 28.8. Suomen luonnon päivänä Loppulassa retkiä, kansanmusiikkia ja kahvilaherkkuja!
Tervetuloa!!!


 

Toiminta lähtee käyntiin

Kauppakirjat on allekirjoitettu, metsänvartijan talo on nyt Loppulan ystävien hallinnassa. Remonttia valmistellaan, mutta jo sitä ennen taloa ja sen ympäristöä voidaan hyödyntää monella tavalla - ennen kaikkea retkeilyn ja luontoon tutustumisen tukikohtana. Katso Kalevan Loppulan pihassa tekemä hieno live-ohjelma retkeilystä, Sanginjoen metsistä ja Loppulasta!

Perinteinen luontokahvila avautuu taas lauantaina 5.6. klo 12 ja on korona- ym. rajoituksin avoinna aina la-pe klo 12-16.

Tue toimintaamme ja liity jäseneksi Loppulan ystäviin!

Ja ei muuta kuin retkelle - tavataan Loppulassa!!!Kesä lähestyy

Kaupungin tekemä Loppulan talon myyntipäätös Loppulan ystävät ry:lle on tullut lainvoimaiseksi ja kauppakirja päästään allekirjoittamaan Toukokuun alussa.

Loppulassa on tarkoitus päästä heti kesäkuun alusta taas pitämään luontokahviota viikonloppuisin - koronan sallimissa rajoissa luonnollisesti. Mahdollisesti kesällä on myös joitakin tapahtumia.

Talon remontti aloitetaan tarkemmilla kuntotutkimuksilla, joten se ei toivottavasti vielä ihan lähiaikoina haittaa talon käyttöä.


Suuria uutisia

Nyt olemme ison askeleen lähempänä tavoitettamme. Maanantaina 18.1.2021 Oulun kaupunginhallitus päätti myydä Sanginjoen ulkometsän vielä suojelemattomat 1440 hehtaaria Koneen Säätiölle, joka luovuttaa alueen vastikkeetta Suomen valtiolle suojeltavaksi, minkä valtio on jo luvannut tehdä. Pitemmän aikavälin tavoitteena on perustaa alueelle kansallispuisto.

Mikäli kaupunki vielä päättää myydä rakennukset Loppulan ystävät ry:lle ja vuokrata rakennusten rakennuspaikan, on Koneen Säätiö lisäksi sitoutunut edistämään ja rahoittamaan Loppulan rakennuksen kunnostamista 345.000 eurolla alueen luontokeskukseksi.

Lisätietoa: Oulun kaupungin tiedote 


 Metsälatureitti Kivikkokankaalta Loppulaan

Latukartta

Reitin pituus on n. 12 km ja se lähtee Kivikkokankaalta Rakkakiventien päässä olevalta Hiihtolatujen parkkipaikalta. 

Reitti kulkee mm. Isonsuon ja Niileskankaan kautta ja vanhaa Tervahiihtoreittiä sekä lopussa enimmäkseen selviä metsätien pohjia. Väliltä voi lähteä hiihtämään mm. golfkentän parkkipaikalta (Nikulantie), Muuraiskankaantieltä, Murtoseläntieltä (n. puolivälissä) tai Kuparinsenpolun tieltä. Kangaslammella on nuotiopaikka. Reittiä on merkitty oransseilla, punaisilla ja lopussa vihreillä nauhoilla. Vaihtoehtoisia reittejä kartassa katkoviivalla. (Kartan voi avata ja tallentaa isompana klikkaamalla sitä.)

10.1.2020: Latu on nyt hiihdetty ainakin kertaalleen läpi. Loppulasta Kangaslammelle on hiihdetty vain vaihtoehtoiseksi merkitty eteläisempi ja metsäisempi reitti. Kivikkokankaan lähtöpaikalla ei ole ihan selkeää reittiä, mutta ladun lähtöpaikka Isollesuolle löytyy vaikka virallisen ulkoilureitin kautta. Niileskankaan keskellä on syvä, mutta jokseenkin kuiva oja, joka täytyy nyt ylittää sivukäyntiä. Tiistaille povatun lumisateen jälkeen paikkoja voidaan parannella olennaisesti.

Osallistu talkoisiin ja auta pitämään latu auki!

(Huom. Loppulassa ei toistaiseksi ole kahvilatoimintaa. Mahdollisesti jo laskiaisena ja hiihtolomalla. Seuraa: https://www.facebook.com/loppulanystavat/


 

Loppulan luontokahvila palveli taas koko kesän aina syyskuun loppuun asti viikonloppuisin ja on nyt talvilevolla odottamassa päätöksiä kaupoista ja sen jälkeen remonttia.

Tervetuloa kuitenkin nauttimaan Loppulan pihapiirin maalaisidyllistä ja retkeilemään uudelle laajennetulle suojelualueelle!

Pihapiiristä lähteen alle kahden kilometrin pituinen huonokuntoisemmillekin sopiva Loppulan luontopolku ja yhdyspolku virallisille retkeilyreiteille.


Kuten ehkä olet kuullut, kaupunki päätti kuitenkin laittaa Loppulan myyntiin. Siitä huolimatta se on vuokrattu vielä tämän kesän Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistykselle viime kesien tapaan. Loppulan mahdollista luontokeskukseksi ostamista varten on perustettu Loppulan ystävät ry. Tue toimintaamme esim. käyttämällä luontokahvilan palveluita. Seuraa tiedotusta:Oulun kaupungin Sanginjoen ulkometsä on poikkeuksellisen laaja, yhtenäinen ja monimuotoinen luontoretki- ja tutustumiskohde reilun 20km päässä kaupungista. Alue ja erityisesti sen vastikään suojeltavaksi päätetty osa sekä jo aikaisemmin suojellut osat - ja itse Sanginjoki - ansaitsevat keskitetyn opastus- ja toimintakeskuksen. Tällaisen keskuksen tarjoaa hieno hirsinen metsänvartijan talo Sanginjoen Loppulassa.

Loppulan talo on ollut ilman vakituista käyttöä viimeisen metsänvartijan jäätyä eläkkeelle ja muutettua muualle. Kesällä 2016 oululaiset luontojärjestöt vuokrasivat talon luonto-opastuskäyttöön. Taloon sijoitettiin Sanginjoen ulkometsästä kertova valokuvanäyttely ja syyskesällä talossa alettiin talkoovoimin pitää luontokahviota viikonloppuisin. Toimintaa on nyt jatkettu - edelleen talkoovoimin - joka vuosi. Talvien aikana on järjestetty kekri- ja talviriehajuhlia. Vuoden aikana talossa on vierallut jopa 2000 kävijää.

Loppulaa ei saa myydä yksityiseen käyttöön!


Kokemuksemme mukaan talo soveltuu erittäin hyvin ympärivuotiseen käyttöön paitsi luontokahviona, myös muuten kaupunkilaisten virkistäytymistä, luontokasvatusta, luontoterapiaa ja -terveyttä sekä luontosuhdetta tukevana toimintakeskuksena. Sanginjoelle on helppo tulla ja siellä tavoittaa aidon erämaisen tunnelman. Kuitenkin kaupunki suunnittelee nyt talon myymistä. 
Mielestämme talon tulisi ensisijaisesti säilyä kaupungin omistuksessa ja virkistypalvelutoiminta tulisi tapahtua kaupungin tuella. Me kolmannen sektorin toimijat jatkaisimme ja kehittäisimme mielellämme toimintaa niin, että kaupungin kustannukset eivät olennaisesti kasvaisi. Kustannuksia jakamaan olisi varmasti mahdollista saada myös yritystoimijoita, kun paikan käyttö kasvaa ja vakiintuu.

Mikäli talo kuitenkin myydään, tulisi se hoitaa niin, että ostaja saadaan sitoutettua pitävästi jatkamaan ja kehittämään kaikille kaupunkilaisille avointa yhteisöllistä ja paikan henkeen sopivaa luonto- ja virkistystoimintaa. Tällaisen toiminnan tulisi sisältää mm. seuraavia:

- luontokahvio
- luonto- ja retkiopastus
- luonto- ja ympäristökasvatus (mm. kouluille, päiväkodeille yms.)
- luontoterveystoiminta kuntoutujille ja ennaltaehkäisevästi
- suunnatut tapahtumat mm. lapsiperheille ja vähävaraisille
- retkeilypolkuverkoston ylläpitoon osallistuminen

Seuraa Loppulan tapahtumia Loppulan ystävien Facebookissa